Comentari Descartes
1. Expliqueu breument (entre seixanta i cent paraules) les idees principals del text i com hi apareixen relacionades.
En aquest text Descartes inicialment dubta sobre la bondat de Déu. Al llarg del text posa en qüestió la seva existència i el qualifica com un “geni maligne”. Considera que les coses que el porten a l’error són sinònim de malignitat, i com que Déu és el que ho controla i ho pot tot, ell n’és el culpable. Així doncs, considera a Déu com un ésser omnipotent que pretén enganyar-lo mitjançant les imatges. Descartes ho posa absolutament to en dubte, atès que creu que els sentits l’enganyen, i, conseqüentment, tot el que creia que era real ara resulta ser ficció, inclús …ver más…
Considera que com que és ell qui dubta de tot, pensa, i per tant, existeix. Tot i això, segueix partint de la premissa que els sentits l’enganyen. Així doncs, tot el que percep és fals ja que podria ser que hi hagués algú altre que ho estigués manipulant. Tanmateix, també reconeix que és molt difícil recordar sempre que tot és una il·lusió, ja que, tal com quan somiem a vegades ens sembla que és real, a la vida real també ens ho podria semblar i per això podríem estar equivocats atès que els sentits ens confondrien.
Tot i trobar-se en un dubte constant, Descartes arriba a considerar que, només en Déu l’essència implica l’existència. En les coses, l’essència precedeix l’existència, però no la implica. A diferència de les altres coses i de les altres criatures, en el cas humà, Sartre afirma que l’existència precedeix l’essència i, per tant, només després d’existir hom podrà afirmar què i qui sóc.
Tanmateix, Déu és necessari, perquè al ser una substància perfecta, eterna, en sí, immortal, omnipotent, omnipresent i omniscient, no pot no ser, mentre que nosaltres som contingents perquè som però podríem no ser.
4. Compareu la concepció de Descartes sobre la possibilitat d’obtenir coneixement segur amb la concepció sobre aquesta mateixa qüestió d’un altre autor/a destacat de la història de la filosofia occidental.
Plató és la base de tota la filosofia, així doncs, Descartes és un filòsof basat en les idees platòniques. Segons Plató, es pot obtenir coneixement