metamorfosis
A les Metamorfosis, Ovidi es va proposar abastar tot l’arc temporal del món, des de l’instant mateix en què va sorgir l’univers fins a l’època que August va arribar al poder. En l’adaptació que has llegit, les etapes inicials del crosmos es narren per capítol “La Creació”, que ens remunta fins a un passat remot perdut en la nit del temps.
a) Com era l’univers abans de la Creació? A qui s’atribueix l’aparició de la naturalesa i els seus habitants? Amb quina finalitat van ser creats els homes? Comparat amb les altres criatures, què té de singular l’ésser humà?
Abans de la Creació no existien els homes ni els ocells, ni el sol ni els estel. Tot estava barrejat dins el garbuix descomunal del Caos, en el qual era …ver más…
La promou Gea, ja que vol treure els seus fills titans de l’infern, i decideix atiar els gegants contra Júpiter. Els déus necessiten un home com a aliat ja que per acabar amb un gegant, cal que el fereixin de mort un déu i un mortal al mateix temps. Júpiter representa l’astúcia i Profirió representa la força bruta.
Els homes suposen un motiu de preocupació constant per a Júpiter, ja que, amb el seu comportament indigne, posen el perill l’ordre de l’univers. Seguint el poeta grec Hesíode, Ovidi divideix la vida dels éssers humans en quatre grans etapes, tal i com pots comprovar al capítol “ Les quatre edats”.
a) És positiva o negativa l’evolució del gènere humà? De quins privilegis, propis de l’edat d’or, estan mancats els homes a les altres edats? En quin moment de la història de la humanitat apareix el treball? En quina edat abunda més la propensió a la desmesura que els grecs anomenen hybris?
La evolució del gènere humà és negativa. Estan mancats a la felicitat. A la edat de plata apareix el treball ja que la terra va deixar de donar fruits pel seu compte i els homes van haver d’inventar l’arada per llaurar els camps. En l’edat de ferro abunda més la propensió.
Alguns episodis de la mitologia grecollatina presenten coincidències evidents amb certs relats bíblics. Per exemple, tant l’Antic Testament com la mitologia grega atribueixen la irrupció del mal al món al comportament erroni d’una dona,