El amor en la primera infancia de los monos
Resumir les principals conclusions del article
L’article de Harry F. Harlow dóna conclusions molt clares sobre els diferents trets en l’afecte dels primats per la mare en la primera infància.
La primera de totes i la més confirmada és la de que el contacte amb la mare té gran importància en aquest desenvolupament de l’amor. Comprovat en fins a 3 experiments diferents, es demostra que els primats que han pogut establir contacte corporal a causa del tacte suau i alleujador de la mare hi tenien més afecte, confiança i inclús interès que els que tenien una mare amb un tacte poc agradable. Tret d’aquesta conclusió exclou el fet de que la idea d’afecte com una resposta a necessitats …ver más…
Finalment, explica altres hipòtesis que s’estan investigant com la relació entre el calor, l’estimulació visual olfactiva i sonora, i l’enfortiment de la relació d’amor amb la mare.
Quina t’ha cridat més l’atenció i per què?
El fet que m’ha cridat més l’atenció ha sigut el de que la succió del pit no té gairebé gens d’importància en el desenvolupament afectiu amb la mare com el contacte corporal. En certa forma no es que m’hagi sorprès, perquè realment té molta lògica, però havia llegit i havia sentit articles que deien el contrari, que si una mare no donava el pit al seu fill després portava problemes en el desenvolupament socioafectiu de la persona. L’article deia que les persones a les quals no se’ls hi havia donat pit de nadons de grans es sentien amb més inseguretats i pors perquè no s’estimaven tant a la mare o no hi tenien tanta confiança en ella. No sé fins a quin punt es cert aquest article, no conec la seva refutabilitat, però per això m’ha sorprès aquesta afirmació. Tampoc sé si realment els dos escenaris poden ser possibles a la vegada en casos particulars ja que pot dependre de la