Antecedentes de la organización de los gobiernos locales; las primeras ciudades
Víctor Garcia
Germán Melgarejo
Ángel Martínez
1- Introducció teòrica
L’extracció líquid-líquid és una operació unitària de separació de compostos líquids que es basa en la transferència de matèria. És un mètode que requereix com a mínim tres compostos i que dos dels quals han de ser total o parcialment immiscibles entre si per a que es pugui produir l’extracció.
En aquest cas el sistema ternari està format per metiletilcetona o butanona (mec), que és el solut a extreure, aigua i metilciclohexà (mch), que actuen com a dissolvents i són immiscibles entre si.
Es parteix d’una dissolució inicial que està formada per butanona dissolta en aigua (aliment) que …ver más…
- Es treballa amb raons màssiques (gr. solut / gr. dissolvent) i no amb fraccions màssiques ja que d’aquesta manera l’equació d’equilibri queda en forma de recta i és més útil per treballar posteriorment quan es facin les simulacions.
Y = F(x)
- La dissolució aquosa o aliment sempre és del 10% en pes d’etilmeticetona.
- Es treballa amb embuts de decantació ja que són l’instrument idoni per dur a terme una extracció líquid-líquid. Permeten una agitació vigorosa per afavorir el contacte entre les fases i la decantació per separar els líquids un cop s’arriba a l’equilibri.
- Quan s’assoleix l’equilibri la fase superior (menys densa, fase orgànica) és l’extracte i la fase inferior (fase aquosa) és el refinat, del qual es mesura l’absorbància.
Per trobar la recta d’equilibri experimental es preparen 5 embuts de decantació amb diverses quantitats conegudes de dissolució aquosa i dissolvent extractor (metilciclohexà). A través de les seves densitats es saben els grams de cada component de la mescla.
A continuació es mostra de forma esquemàtica les quantitats d’aliment i de metilciclohexà que s’han afegit a cada embut juntament amb els pesos calculats mitjançant les densitats (taula 2).
[pic]
ρ dio. aq. (0,1Xmec) = 0,978 g/ml ρ mCH = 0,768