koré del peplum

652 palabras 3 páginas
Korai del pèplum

1. CATALOGACIÓ DE L’OBRA O DESCRIPCIÓ

1.1 títol: Kore amb peple
1.2 autor: anònim
1.3 cronologia: 510-500 aC
1.4 material: marbre de Paros
1.5 tècnica: tallat
1.6 tipologia: figura exempta
1.7 dimensions: 1,21 m
1.8 estil: grec arcaic
1.9 localització: acròpolis d’Atenes

2. CONTEXT HISTÒRIC

Aquesta obra escultòrica va ser construïda durant el període de màxima esplendor de l’estil arcaic (S.VII-VI aC).
El poder que van agafar les polis (ciutats-estat) independents com a model d’organització política, Grècia i en especial Atenes i Esparta; es convertirà en el bressol de la civilització occidental.
Nomes podien participar en la política els ciutadans, mai podien fer-ho dones, esclaus ni metecs
…ver más…

4. ANALISIS FORMAL

Les Koroi estan fetes de marbre, encara que inicialment es feien de fusta, la tècnica utilitzada es la talla, que consisteix en treure material a traves de l’ús de les eines adequades. Es una figura exempta, es a dir es permet contemplar l’objecte escultòric des de qualsevol angle; dempeus.

L’esquema de les Korai és absolutament fix; la dona vestida amb una túnica fins els peus cenyida a la cintura. Es treballen els plecs de la roba, que cauen rígids. Els pentinats son geomètrics, rics i ornamentats. Fa sempre un gest repetit d’ofrena amb la mà. Es troben restes de policromia.

5. CONTINGUT I INTERPRETACIO DE L’OBRA

L’ inspiració d’aquestes escultures va venir de l’art egipci. Les diferencies amb aquest son la nuesa completa, l’absència de suport posterior, el nous sentit de vigor, de l’energia i de la vida, i la clara tendència al naturalisme son característiques típicament gregues.
El reiterat convencionalisme de representar la nuesa masculina i la modèstia femenina es correspon amb els costums de la vida real, diàriament els atletes s’entrenaven nus a la palestra, mentre que les dones anaven sempre cobertes.
Els homes eren lluïres d’anar on volguessin mentre que les dones es veien limitades a romandre a casa i rarament en sortien. L’actitud de les korai es la de presentar ofrenes votives. Es creu que representaven sacerdotesses.

Documentos relacionados