comentario locke
També creu que per assegurar que tothom respecti els teus drets s’ha d’instaurar un estat en què aquesta justícia es pugui realitzar efectivament; i aquest és l’estat polític. Amb aquesta idea d’assegurar millor els drets propis, els individus consenten a renunciar a la seva llibertat natural per sotmetre’s a un poder comú. Aquest, és doncs, l’origen del contracte social. El pacte que fa la societat amb l’Estat és un contracte recíproc entre els individus i el sobirà. Això no obliga només als individus a obeir, sinó també al governant a garantir els drets d’aquells que els cedeixen.
Segons Locke, es cedeix a l’Estat la possibilitat de crear lleis i garantir que es compleixin per tal de millorar les relacions de cooperació, la llibertat i la igualtat del homes.
Locke també defensa una visió liberal de l’Estat amb la corresponent concepció de la divisió de poders. Diferència el poder legislatiu (que recau en els representants elegits pel poble per assistir al Parlament) del poder executiu (ostentat pel govern i sotmès permanentment al control del legislatiu). El poder judicial, Locke no el diferencia del legislatiu.
4. Compareu la teoria de Locke sobre l'origen i els objectius de la societat política amb la de qualsevol autor de la història del pensament occidental.
Per comparar el pensament de Locke sobre l’origen i els objectius de la societat política, agafarem a un altre filòsof con Hobbes.
Mentre que Locke