Revolució Industrial a Mallorca
La revolució industrial, està dividida en dues fases o etapes: la primera de l'any 1780 a l'any 1870 i la segona de 1870 a 1913. Va ser una etapa de la història que destaca per les invencions que es dugueren a terme i els canvis que aquests provocaren (econòmics, socials i tecnològics). Aquest procés va començar a Gran Bretanya.
2. Canvis demogràfics.
La població va augmentar de manera espectacular. Aquest canvi fou provocat per l’augment de producció d’aliments, de la higiene i la medicina. Per tant, la mortalitat va disminuir i en canvi, la natalitat i l’esperançade vida augmentà.
3. Transformacions econòmiques.
Les principals transformacions econòmiques que hi va haver són: …ver más…
Segons aquests, els mitjans de producció són propietat privada i els treballadors treballen a canvi d'un salari .
- Tambe hi hagué algunes crisis econòmiques a causa de la mala organització.
Finalment els bancs varen agafar importància i varen sorgir les societats anònimes.
6. Incidència de la Revolució Industrial a Mallorca.
La principal activitat econòmica continuava essent l'agricultura tot i que va experimentar notables canvis al llarg del segle XIX. Els conreus tradicionals varen disminuir davant la vinya. Es produeix una certa industrailització basada en petits tallers que aniran evolucionant cap a fàbriques que empraven la màquina de vapor. La producció se centrà en el tèxtil, la transformació de productes del camp i posteriorment en el calçat.
Culturalment es produeix la Renaixença, un moviment literari i cultural que pretén i reivindica la recuperació de les senyes d'identitat nacional mallorquina, amb la llengua com a màxim exponent
7. Vocabulari:
• Llei de l'oferta i la demanda: és un principi d'organització que explica els preus i les quantitats d'un bé que es venen i llurs canvis en una economia de mercat. Si la demanda és més baixa que la producció, baixen els beneficis i els preus i si la demanda és superior a la producció, els preus i els beneficis pujen.
• Propietat privada: els propietaris eren amos de les terres i podien actuar lliurement damunt d'elles.
• Guaret: és una pràctica agrícola ancestral per tal d'evitar esgotar