Análisis del cómic Persépolis de Maalouf
695 palabras
3 páginas
La diversitat cultural en el nivel biogràfic El relat de Maalouf ens porta a una profunda reflexió sobre molts dels conceptes clau que hem estudiat als mòduls, com el concepte d’identitat múltiple, identitat tribal, etnocentrisme, genocidi, cultura, interculturalitat i diversitat cultural, els quals han estat objecte d’atenció de les diverses teories dels antropòlegs al llarg de la història. Amin Maalouf ens aporta una visió i interpretació d’aquestes dimensions antropològuiques des del punt de vista de la seva experiència personal, qui, fugint de la guerra, va abandonar el seu lloc d’origen, el Líbano, per a anar a viure a França . Al capítol primer l’autor es centra en el concepte d’identitat i desenvolupa una exposició de la seva …ver más…
Es única, ja que fa que cada persona sigui diferent de qualsevol altra persona. Encara que comparteixen moltes “pertinences”, mai les compartiran totes. En aquesta singularitat individual es basa la diversitat cultural del món. La identitat individual és única, cadascú és diferent de qualsevol altre “mi identidad es la que hace que yo no sea idéntico a ninguna otra persona”.
Les pertinences que conformen aquesta identitat no són estables en el temps, la identitat és dinàmica, està en procés de canvi continu, en funció de com les relacions amb els altres (relacions interculturals) li donen forma, dintre d’un context sociocultural, polític, etc, en un moment del temps determinat.
Ara bé, malgrat ser múltiple, de vegades, concretament quan ens veiem atacats, la dimensió objecte de l’atac esdevé la única dimensió en relació a la qual definim la nostra identitat, explica l’autor. Es crea així el que Maalouf anomena una “jerarquía de pertenencias”: totes aquestes pertinences que semblaven igualment importants, s’ordenen jeràrquicament per ordre d’importància quan una d’elles resulta atacada. És l’etnocentrisme d’una cultura el que pot portar a veure la diferència de l’altre com a dolenta, i aquests són els fonaments, com explica Clastres (2002), de