Comentari De Text Història De L'Art- Erecteon (En Català)
867 palabras
4 páginas
ERÈCTEONDocumentació general
Títol: Erectèon
Autor: Mnèsicles (segle V. aC)
Cronologia: 421-405 aC.
Estil: grec clàssic
Tipologia: temple.
Material: marbre del Pentèlic.
Localització: Acròpolis d’Atenes
Context històric
L’Erecteon va ser construït per Mnèsicles des del 421 al 405 a.C.. El temple es troba situat a l’Acròpoli d’Atenes, Grècia.
Pertany al període clàssic, l’època més florent de Grècia en tots els aspectes, tan polític, com econòmic, com cultural, en la qual Atenes tenia un cert protagonisme. L’Erectèon va ser construït durant l’impuls que va donar Pèricles a la cultura i l’art grec; i, segurament, és contemporani a les Guerres del Pelonès. Va ser construït en el màxim moment d’esplendor de l’art grec.
Malgrat …ver más…
Actualment a aquestes figures femenines els manquen els braços, però en el seu moment lluïen braçalets i joies de gran bellesa i s'aguantaven les vestimentes amb les mans. Molts detalls plens de sensualitat demostren que les figures femenines de les cariàtides van ser esculpides amb gran naturalisme.
Les columnes assenten la seva base sobre un número indefinit d’esglaons i suporten, en tots els casos, un entaulament amb un arquitrau de tres franges i amb el fris i la cornisa corresponents.
A la zona del fris hi trobaríem la pedra negre eleusina, com la del pedestal d’Atenea del Partenó, on s’enganxaven les figures i s’hi trobaven representats tot un repertori de temes.
La planta del temple s’adapta al terreny, que té un desnivell de 3,20 m, i a la necessitat de respectar antics recintes de culte. Una part del edifici es sobreposa damunt de les restes de l’antic temple. A causa del desnivell del terreny, la planta d'aquest és irregular i, com a conseqüència, la distribució dels elements suportats també ho és.
L’eix principal el conforma un espai rectangular creat per la unió del santuari d’Atena i el temple dedicat a Posidó i Erecteu. El santuari consta d’un pòrtic perípter (pòrtic est) que dóna accés a una cel·la interior amb un altar.
D’altre banda, al temple de Posidó i Erecteu s’hi accedeix a partir del pòrtic nord,