Ciencies Naturals
La primera activitat es la observació, a continuació la pregunta i despres la hipótesis.
2.- Alguns dels primers pensadors grecs (segles III i IV abans de Crist) van observar el cel i van veure que hi havia uns cossos (planetes) que es movien. Quina hipòtesi van plantejar per explicar aquestes observacions, juntament amb el fet que la Lluna i el Sol també es movien al cel?
Alguns pensadors deian que la Terra era esfèrica com Aristòtil, i tambe creia que la Terra estava immòbil, mentres el Sol, la Lluna i els planetes es movient girant al seu voltant seguint orbites circulars.
3.- Al segle II després de Crist, Ptolomeo va observar un altre fenomen en el …ver más…
Respecte al moviment retrògrad no és una aparença es una realitat ja que la Terra va més depresa que els planetes.
7.- Al segle XVII, Galileo Galilei estava convençut de què els planetes giraven al voltant del
Sol, tenint en compte les aportacions de tots els científics anteriors. En aquest vídeo ens diuen
(a partir del minut 3:33) quin fet observable va ser per Galileo prova definitiva del fet que els planetes giressin al voltant del Sol. De quin fet es tracta?
Va esser mitjançant el telescopi que va observar la imatge més clara del cel que mai se avia vist veien milers de estrellas i tambe la Lluna plena de craters, i que Venus passava per fases iguals que la Lluna, va esser la prova de que el Sol es al centre del sistema solar, per tant es un model heliocèntric. 8.- Llegeix el text que hi ha clicant aquí i explica perquè el fet de la pregunta anterior es pot considerar una prova irrefutable de què els planetes giren al voltant del Sol segons el model heliocèntric i no segons el geocèntric de Ptolomeo.
Perque segons Tolomeo consideraba que la lluna , els palnetas i el Sol giraben al voltant de la Terra.
.- Ara et toca a tu. Pensa una mica en el teu voltant, aquells fenòmens naturals que observes cada dia i que mai t'havies plantejat el perquè tenen lloc, quina és la causa que els controla. O potser sí t'ho havies plantejat però desconeixes aquesta causa. Explica un d'aquests fenòmens que