Alfahidroxiacidos
França cap a la pràctica absolutista
Curs de doctorat (2007): La gestió de l’Estat modern: monarquia autoritària i monarquia absoluta a França.
Professor: Miquel J. Deyà Bauzà
1. Els antecedents
La monarquia medieval francesa es desenvolupà cap a la creació d'una monarquia absolutista en una evolució que començà a l'Edat Mitjana i que amb el pas de l'Edat Moderna donà com a fruit una moderna administració pública que cobrà vida pròpia[1] i establí un estat autònom de la direcció de la corona.
Als segles X i XI els sobirans francesos havien perdut la capacitat d'adoptar mesures generals. Llavors les fons del dret eren tres: el costum, els senyors i el dret canònic. Però des del segle …ver más…
Es pot dir que l'estat francès de l'Edat Moderna tenia una vertadera constitució, tot i que no estava escrita i es basava en el costum. La seva funció era la de limitar la possible arbitrarietat dels sobirans[9]. Aquest model de govern, que començà a mitjan segle XV i acabà amb la ruptura que suposa la Revolució Francesa, no va ser tot el temps un sistema homogeni, sinó que la pràctica política oscil·là i evolucionà al llarg del temps[10].
L'evolució cap a un poder centralitzat en les mans de la monarquia alhora que la pèrdua de poder d'altres sectors s'explica pels contexts religiós, social, polític i econòmic europeus. La legislació senyorial entrà en declivi, el costum tenia la tendència de limitar-se al terreny del dret privat[11] i l'àmbit d'aplicació del dret canònic es reduí en funció de les relacions entre l'Estat i l'Església[12]; tot això col·laborà tant a l'acumulació de poder com a la creació d'una forta administració per poder dur a terme les ordes del rei.
Altrament trobam el desenvolupament dels estudis de dret romà i la jurisprudència elaborada pels Estats Generals[13] i el Parlament[14] de París, que assimilaren la noció romana d'imperium[15] als poders del rei de França, tot i que la teoria anava molt per davant de la pràctica[16].
Els poders legislatius del rei es limitaven mitjançant les Lleis fonamentals (originades en els principis cristians, i que sovint eren fruit del