Escrits sobre la llengua - Joan Fuster

766 palabras 4 páginas
ESCRITS SOBRE LA LLENGUA.
Aquest llibre recull escrits curts com pròlegs, notes de diaris i articles de premsa, amb el objectiu de recuperar escrits de difusió restringida. El llibre es centra amb la figura de Joan Fuster, gran assagista envers la llengua.
PARLAMENT
A l’any 1932, es va signar a Castelló les anomenades Normes de Castelló, redactades per Pompeu Fabra, un pas endavant per a la normalització de la llengua i la nostra senya d’identitat.
LLENGUA I ESTIL
Aquest capitol parla sobre la necesseitat d’un diccionari català com el de la RAE per a poder escriure correctament. Fabra argumenta que sap escriure mes correctament el castellà degut a este dèficit de diccionari català.
DUANES PER A L'IDIOMA
Aquest capitol parla sobre
…ver más…

També es diu que al castellà hi ha paraules catalanes camuflades.
LES LLENGÜES DEL DEMÀ

Hablar en Castellano
En aquest capítol es parla sobre els hispans-parlants peninsulars no castellans, es a dir, els que no tenen el castellà com a llengua pròpia. Aquests parlants tendeixen a parlar be però sempre lis queda el accent i la falta de hàbit. Però també ens encontrem que els propis castellans no parlen be la llengua, al que se refereix a la pronuncia de la llengua, com per exemple amb la lletra “v”, que tendeix a pronunciar-se com una “b”. En aquest capítol el autor a utilitzat el castellà com a llengua escrita.
Pròleg a l'edició facsímil de les Normes de Castelló
Aquest pròleg va ser escrit el , en que es parla de un text molt important per a tots els valencians: Les Normes de Castelló, un text que recollia una sèrie de normes ortogràfiques. Aquestes normes es van fer amb el objectiu de superar unes discrepàncies de criteri gramatical que dificultaven l’ús escrit de la llengua.
Influencia dels mitjans de comunicació moderns
En primer lloc la radio i desprès la televisió, amb ajuda del cinema, van accelerar la castellanització de la població en l’època en que es van inventar aquests aparells.
Desprès del franquisme, el català va tindre un mòdic accés als mitjanats de comunicació, però que no es suficient, si no volem veure morir la llengua, l’hem de instaurar-la plenament en aquesta línea.
El català al carrer
En aquest capítol es parla que per a defendre

Documentos relacionados

  • Comentari de les entrades: Nacionalisme, Xenofòbia i Sexe del diccionari per a Ociosos
    2960 palabras | 12 páginas