Cosecha robada
Vandana Shiva, va publicar Cosecha robada, un llibre que es centra en l'estudi d'alguns aspectes rellevants de l'economia de l'Índia i en el que s'explica els efectes que té l'economia globalitzada, és a dir, les grans companyies, sobre els petits agricultors. S'hi analitzen també, els diferents àmbits productius i les estratègies utilitzades que generen com a resultat efectes negatius, els quals impacten en el present i afecten també a generacions futures.
L'autora explica com els cultius desenvolupats durant segles a Àsia, estant sent patentats per grans empreses i afirma que aquestes accions juntament amb la implantació de polítiques d'ajust estructural afavoreixen l'embrutament del comerç, tal i com sona.
En el …ver más…
En un dels seus articles anomenat “Monsato y el pan nuestro de cada día” Shiva qüestiona la "pirateria de les llavors" i remarca que les polítiques globals i els acords comercials fomenten la BIOPIRATERIA, “epidèmia” que dia rere dia incideix sobre la Índia. D’aquesta biopirateria en son responsables les corporacions transnacionals que de manera completament injusta patenten la biodiversitat de l’Índia i els coneixements dels seus agricultors. Primerament la planta neem, seguidament l’arròs balsàmic i després la farina. La biopirateria és cruel, trobo totalment injust que les innovacions indígenes semblin “invencions” del propietari de la patent, és com un robatori. Recolzo a l’escriptora quan diu que la biopirateria a curt plaç és un robatori que fan els mercats exteriors als productes especials de l’Índia, però a la llarga si no s’intenta evitar aquesta tendència i els sistemes no canvien serà incontrolable i perillós, acabarem pagant per poder sobreviure.
“Des de la perspectiva, contraria a la vida, de les agroempreses, que la naturalesa es renovi i es mantingui a si mateixa és un robatori, convertint el robatori a la naturalesa en un imperatiu del mercat amagant-lo darrera un càlcul d’eficiència i productivitat”. A través